HAJK kallas det när vi övernattar i vindskydd, under kanot eller bar himmel. Utrustningen ska vara lätt och så komplett att man klarar sig bra. Det betyder oftast mindre prylar än vad man kan tro, och med lite listiga val av kläder behöver det inte bli så mycket att bära på. Se Utrustningslista för beskrivning av vad man bör ta med sig.

Arbetshandskar

Då man under en hajk arbetar mycket med händerna, släpar stockar, hugger, sågar, skottar, hanterar glöd och bränder så är ett par kraftiga handskar bra att ha. Bra och hyfsat billiga arbetshandskar finns på Jula eller motsvarande. Köp sådana som inte har plastdetaljer (smälter av eld…) och vintertid får de gärna vara fodrade.

Blöta skor och pjäxor

Det bästa är att se till att man inte blir blöt om fötterna! Om det är minusgrader under natten är det bör du se till att de inte fryser. Torka dem försiktigt på betryggande avstånd från elden. Handvärmare nedstoppade i skorna fungerar bra, tänd i ena änden så brinner de hela natten. Varma kängor på morgonen är hur lyxigt som helst! I värsta fall så får du stoppa ner dem i en plastpåse och körar ner de, i sovsäcken. De torkar inte men är i alla fall inte frysta…

Bra trick nr 1: Tag med ett par extra sulor att byta med.
Trick nr 2: Om allt skorna blir blöta så på med torra strumpor och dra en plastpåse på fötterna innan du sätter på dig skorna. Många är de scouter som hajkat i plastpåsar… fungerar bättre än vad man kan tro!

Celsius

Temperaturen är hög uti kroppen, annars fryser man snart. Att vara torr kan vara en konst men väl lärd så är den mycket användbar. Anpassa klädsel efter aktiviteten och tag av en tröja så snart du börjar bli varm. Vind och vatten kyler ofta mer än bara låg temperatur (-30C i torr norrlandsluft är lättare att klara än -5 en vinterdag i fuktiga Skåne…) Är det kallt ute så se efter dina kamrater, ett första tecken på nedkylning är att man inte längre bryr sig. På vinterhajkens nätter gäller eldvakt. En uppgift kan vara att ta temperaturen inne i vindskyddet och i skogen. Förutom att se till att alla som sover har det bra!

Damasker

Damasker är ett bra komplement till låga vandringskängor. Håller byxorna torra i snö och blöt undervegetation. Dessutom lätta att ta med sig. Kan vara enklare att sy så att de passar än att fösröka köpa.

Eldvakt

Vinterhajkens speciella kännetecken är eldvakten. Det gäller inte bara tt hålla brasan igång utan också att skydda sovande kompisar från sprättande glöd. Är det tyst kanske du kan få höra pärlugglan och om det är klart lyser stjärnor och med lite tur norrsken

Fotstock

En stock vid vindskyddsöppningen hindrar prylar och sovande scouter att glida in i eldelödn. Är skön att lägga upp frusna fötter på sitta på när man är eldvakt.

Glöd

Hoppande glöd kana ge ej önskade ventilationshål i sovsäck och vindskydd om eldvakten inte ser upp. Använd gärna ett sovsäcksöverdrag, det ger även skydd mot smuts och ger extra värme.

Hajkbricka

Ett universalverktyg som bland annat kan vara skärbräda, eldfläkt, underlag för trangiakök och snöskyffel.

Isolering

Tänk på att den nmesta kylan kommer underifrån. Liggunderlag är ett måste på hajk. Granris eller torr vass kan användas som komplement.

Kyla

Kyla brukar inte vara något större problem, det är i i kombination med vind och väta det gäller att se upp.  Se avsnittet om Celsius och tänk på vikten av att int ebli svettigt. Klä dig i flera lager och anpassa efter behov. Sommartid är ofta kortbyxor överlägset långbyxor. Om det regnar torkar bara ben snabbt och det kan vara rejält svalt innan det blir kallt om man bara har en varm tröja.

Ljus

Det kan var amörkt i skogen och en bar ficklampa är aldrig fel. Enkla, vattentäta och lätta brukar vara bäst. Pannlampor med dioder är ett mycket bra alternativ. Fotogenlyktor ger ett bra allmänljus fär lägerplatsen. Var försiktigt med fotogenet och töm lamporna innan de packas för vandring.

Mat

Halva vitsen med hajk är att laga och äta god mat. Lunch kan ofta göras på Trangiakök, men försök göra middagen över öppen eld. Se Receptsamlingen för förslag på mat och ta gärna med Muurikkan om det går. Minst två varma mål mat om dagen och gärna varmt även på morgonen. Listiga hajkare placerar maten nära vindskyddet på kvällen så att man inte behöver gå upp för att fixa frukosten…

Nying

Nyingen är en eld som med träning kan byggas av långa stockar och kan värma ett vindskydd i hela dess längd. På vintern bör man ha grova stockar underst så att elden inte sjunker ner i upptinad mark.

Ordning

Ordning på sina prylar måste man man, speciellt på vinterhajk. Det som göms i snö hittas inte… så håll ihop packningen och samla ihop all gemesam utrustning innan natten. Dels ska den hittas på morgonen, dels ska ingen behöva snubbla övver såg i natten mörker.

Plastpåsar & Säckar

Två bärkassar av plast (den starka sorten) fungerar bra som reservstövlar (se Blöta skor) och en sopsäck kan man ha till mycket, till exempel för att förlänga ett liggunderlag, som regnskydd, sgel vid kanothajker eller för transport av sopor!

Renlighet

Håll dig någorlunda ren, borsta tänder och tvätta dig på kvällen och vårda dina fötter. Men på vinterhajken så ska du inte tvätta bort hudens skyddande fettlager.

Skydd på verktygen

Sätt alltid på skydden till yxor och sågar när du är klar med dem! Nog om det.

Tändning av Elden

Tänd inte elden på övernattningsplatsen innan det mesta är klart. Har du väl satt dig blir du gärna kvar vid elden, värmen och maten…

Ute

Det är inne att vara ute! Dessutom titeln på några bra böcker av Torvald Wermelin. Finns i biblioteket på Tunby tillsammans med andra bra böcker om scouting och uteliv!

Ved

Förbrukningen är större än vad du tror, speciellt vintertid. Vindfällen och torrakor är fina men du måste ha markägarens tillstånd för att ta dem. Tall ger mindre sprättande glöd än gran, björk sprätter inte alls. Bästa sättet att hålla sig varm på vinterhajk är att hugga ved!

X-tra skidspets

Något man alltid har med sig på vinterhajk men ytterst sällan använder. Men lämnar men den hemma så kommer skidorna att spräckas löpande band. Mer åtgång brukar det vara på vallan.

Yxa

En liten, smidig och stark yxa är ett måste. Kårens hajkyxor med skaft av kompositmaterial är av mycket hög kvalitet (och de ska enbart användas för hajk!) De ska enbart användas till ved och is och får aldrig användas som slägga eller hammare. Behöver du driva in en kil för att klyva stockar så använd killar av trä istället för att använda en yxa.

Tack Hamre Scoutkår för underlaget till denna lista