Laddar Evenemang

Jamboree 21

31 juli - 7 augusti

Hajk-Läger
Kåren
Ledare
Rover
Upptäckare
Utmanare

Evenemang Navigation

Sommarens stora läger

Scouter ställer inte in – vi ställer om

Under våren och sommaren som gått har all scoutverksamhet, också planeringen av Jamboree21, fått anpassas efter den pågående Covid19-pandemin men vi har följt utvecklingen noga och hela tiden trott och hoppats att vi skulle kunna samlas nästa sommar. Längtan efter den dag då vi alla ska samlas i Norra Åsum har hjälpt oss igenom många socialt distanserade kvällar med digitala planeringsmöten.

Nu när hösten hunnit en bit på vägen kan vi se att utvecklingen i Sverige och resten av världen inte går som vi hade hoppats. Mer och mer tyder på att pandemin kommer att påverka vår möjlighet att genomföra ett så stort scoutläger som Jamboree21 nästa sommar. Åtminstone är det tydligt att vi inte kommer att ha tillräcklig kunskap om den möjligheten förrän väldigt sent.

Baserat på detta har Scouternas styrelse gjort bedömningen att det klokaste är att flytta fram den nationella jamboreen till sommaren 2022. Jamboree21 blir alltså Jamboree22.

Vi tycker förstås att det är jättetråkigt att vi måste vänta ytterligare ett år innan vi får stå på lägerområdet och se alla tält slås upp, höra scouter prata om vilket programpass man ska gå på och prata om hur man hittar till den bästa kiosken men pandemin är en faktor som vi inte kan påverka. Vi kan bara genomföra ett läger med tusentals människor om vi har förutsättningarna att göra det tryggt och ansvarsfullt, både mot deltagarna och samhället i stort.

Vi ställer alltså inte in men vi ställer om. Drömmen om en hållbar värld lever vidare. Nu får vi drömma lite längre tid om hur roligt det blir när vi äntligen kan träffas på lägerområdet under 2022. En nationell jamboree kommer behövas ännu mer när vår vardag har påverkats under så lång tid av restriktioner i skolan, på jobbet, i scouterna och över allt. Våra fantastiska funktionärer fortsätter under tiden att jobba med program, mat, duschar, internet, caféer, vägar och allt annat som behövs för att göra drömmen till verklighet.

Elin Jungevi och Martin Björgell
Lägerchefer för Jamboree22

Källa: https://jamboree.se/

Vad är en jamboree?

En jamboree är ett nationellt läger där vi samlar hela den svenska scoutrörelsen och internationella gäster, för att tillsammans utveckla oss själva, varandra och världen. Att delta i en jamboree är en omvälvande och oöverträffad upplevelse. Att i verkligheten få träda in i det gränsöverskridande samhället, där konflikter är lämnade hemma och nya vänskapsband kan knytas tvärs över alla gränser är ett äventyr och en upplevelse som kanske inte erbjuds i något annat sammanhang. Scouternas nationella jamboree genomförs vart fjärde år, och arrangeras nästa gång sommaren 2021.

Mer information om lägret finns på lägrets hemsida

Mer information om scoutkårens deltagande kommer att publiceras på den här sida under hösten 2020.

Källa: https://jamboree.se/